De energie crisis – energiearmoede

“Lage inkomens extra geld voor gasrekening”

Dat las ik in de Leeuwarder Courant, en dat vind ik mooi nieuws, want iedereen weet het natuurlijk, de gas en de olie prijs is enorm gestegen. Een aantal kleine energie leveranciers zijn failliet gegaan, en hun klanten zijn overgenomen door grote maatschappijen. Op zich heel fijn maar die overname gaat wel volgens veel hogere prijzen.

Wanneer spreek je nou van energiearmoede, dit is het geval wanneer een huishouden meer dan 10% van het inkomen kwijt is aan de energie rekening. Een laag inkomen, een slecht geïsoleerd huis of een combinatie daarvan staan garant voor energiearmoede.
Om dit gedeeltelijk op te kunnen vangen zou de woning beter geïsoleerd moeten worden, maar daar heeft men vaak het geld niet voor. En zo is de cirkel van de energiearmoede weer rond.

Gelukkig heeft de regering toegezegd dat zij ter compensatie eenmalig de energie belasting zullen verlagen. Daarnaast krijgen mensen met een inkomen rond het sociaal minimum, van de regering, een bedrag van ongeveer 200 Euro als tegemoetkoming voor de stijgende energie kosten. Men vermoed dat dit voor ongeveer zo’n 500.000 tot 800.000 gezinnen zal gelden. Mensen kunnen zich aanmelden bij hun gemeente, waar hun situatie bekeken zal worden. Hiervoor zal ook nog een publiekscampagne worden opgezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *