Menstruatie armoede nog steeds actueel.
Al enige jaren hebben we in ons rijke Nederland een probleem genaamd “Menstruatie Armoede”.
Wat houdt dit in? Simpelweg dat 1 op de 10 vrouwen /meisjes soms onvoldoende geld hebben om maandverband of tampons te kunnen kopen. Het komt voor dat zij kiezen tussen een maaltijd overslaan of andere noodzakelijke dingen aanschaffen vanwege de kosten van deze middelen. Als gevolg hiervan kunnen veel jonge vrouwen en kinderen niet naar school tijdens hun menstruatie periode en volwassen vrouwen niet of gedeeltelijk naar hun werk.
Is er een alternatief voor deze producten?
Ja hoor, wc-papier en katoenen lappen die men in de slip kan leggen met alle gevolgen van dien.
Zoals doorlekken, geur verspreiden en door de slechte hygiëne hierdoor ook nog infecties oplopen. Dit alles gaat dan beladen met schaamte, pesterijen en isolatie tot gevolg.
Praten over dit probleem is moeilijk, omdat zowel bij de vrouwen als de hulpverlenende instanties een taboe ligt op menstruatie armoede.
Zijn hier al oplossingen voor bedacht? Ja, maar nog lang niet genoeg.
Bekend is dat er in Schotland een wet is aangenomen waarin is gesteld dat menstruatieproducten gratis verstrekt moeten worden aan iedereen. In Engeland heeft men de BTW er af gehaald en het daarmee goedkoper gemaakt.
Wat gebeurt er in Nederland met dit probleem? In de kamer zijn de meningen verdeeld over gratis verstrekken, men kiest daarom voor een integrale aanpak via de gemeentes, sociale instellingen, en lokale hulpverlening.
Maar ook de instantie “het armoedefonds” die besloten heeft de producten gratis te verstrekken. Dit gebeurt via diverse uitgifte punten. De adressen van deze MUP’s, (menstruatie uitgifte punten) kunt u vinden op de website van het armoedefonds. In Friesland is er de estafette, daar kun je producten brengen, maar voor hen die het nodig hebben ook halen. De voedselbank heeft ook al toegezegd hierin mee te willen werken. Inmiddels zijn er enkele test gestart in gemeentes in het westen en op enkele hoge scholen in het westen.
Bij enkele gemeentes (in het westen) zijn proeven gestart en ook op enkele hogescholen in het westen. De proeven zijn nog te jong om al tot conclusies te kunnen komen.
Daarnaast zijn er ook particuliere initiatieven gestart.
Door het plaatsen van weggeefkastjes met daarin gratis producten waaronder menstruatieproducten (bv Cornjum Friesland) voor die mensen die ze nodig hebben. Ik vind het hele mooie initiatieven.
Ik hoop dat het een gewoonte gaat worden om, in Scholen, sportcentra, medische instellingen, restaurants, uitgaangelegenheden, openbare toiletten etc., gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen.
En mocht u in de toekomst weer acties tegenkomen voor de voedselbank, denk dan ook eens aan maandverband etc.

Geef een antwoord